Wednesday, May 16, 2012

Poveste patata

A fost odata un leopard care se mandrea cu peste 300 de pete aranjate simetric pe blana. Asa pete perfecte nimeni nu mai avea. Cand era ziua lui, singura lui dorinta era sa-i mai apara o pata, cand statea la lumina lunii si visa cu ochii deschisi, isi imagina cum toate alunitele din lume dispareau de pe tot felul de fiinte si-l alegeau pe el ca stapan. Uneori se gandea chiar sa triseze. Chiar a ajuns la un moment dat in fata unui atelier de tatuaj, dornic sa mai adauge o pata-doua, dar a renuntat in ultima clipa. Ca orice pradator se temea cumplit de ace si durere.
Intr-o zi insa s-a intamplat ceva doar viata iti poate oferi: o dezamagire crunta si neasteptata. A devenit tatal unui pui portocaliu-alburiu, gras si incruntat, fara indoiala extrem de minunat. Doar ca nu avea nicio pata. Nici pe cap, nici pe burta, nici macar vreo bulina ratacita pe nas. Intai s-au gandit ca e inca mic, poate e mai intarziat la pete. Dar pe masura ce crestea, nu au mai avut cum sa se minte pentru ca era clar ca petele il ocoleau asa cum ocoleau gazelele crocodilii. Si atunci a avut loc schimbarea. Mai intai, leopardul a renuntat la dorintele de ziua lui: in loc sa vrea pete pentru el, cerea pete pentru pui. Apoi a renuntat si la visele cu ochi deschisi. Si cand un pasaroi ciudat l-a intrebat daca nu vrea sa incerce o magie extraordinara, prin care sa transfere toate petele lui puiului, s-a trezit ca spune da. Si-a pastrat pentru el o singura pata, ce e acum una din comorile lui cele mai pretioase. Si adevarul e ca este o pata perfecta, ca la carte, cum nimeni nu a mai vazut sau avut vreodata.

6 comments:

Bijuterii said...

Putem trage cel putin 2 invataminte din povestea asta: 1) Ce e mult nu e si frumos; 2) Pentru puiul tau esti in stare sa dai ce ai mai de pret.

Petreceri copii said...

Copiii sunt lumina ochilor nostri si cand apar in viata noastra ne transforma in cele mai inimoase fapturi - totul perntru ei, sa fie fericiti, sa creasca frumos si sa fie sanatosi!
Noi si visele noastre ne mutam pe o linie secundara...

Busuioc said...

Dar poate puiul nu-si dorea deloc pete... Insa stiu, asta e o poveste despre tatal lui :)

Iren said...

Busuioc: Povestea leopardului care nu-si dorea petele tatalui este deja o alta poveste :)

nicu said...

haha) interesanta poveste!uite ca m-ai facut sa uit si de verzisorii perduti azi pe la case de pariuri. mdaa as vrea si eu sa fac o schimbare sa scap de toate "petele" mele.

dar hmm povestea ta vorbeste imi amintese si de mass media care ne manipuleaza visele si viziunile. vazand pe o Kate Moss, iubitele incearca sa fie si ele schiloade asemeni modelelor...

Johanna said...

amazing!